تاکنون باهم مطالب زیادی را در مورد چگونگی رابطه ی موفق همسران مرور کردیم و پس از آغاز سال تحصیلی امسال، چند هفته ای در مورد روش های برخورد با نوآموزان و دانش آموزان کلاس اولی نوشتیم. بنابر این به نظر می رسد وقت آن رسیده تا بر مقوله بسیار مورد نیاز و مهم «فرزندپروری» تمرکز کنیم. مقوله ای که الفبای آن با هماهنگی پدر و مادر بر امر تربیت فرزند آغاز می گردد.
بدیهی است که این موضوع را نیز با تکیه بر روش ها و راهکارهایی که در زندگی خانواده های موفق جستجو می کنیم، خدمت شما عزیزان ارائه خواهیم کرد.
🔴 همسران موفق چه اصولی را در امر فرزندپروری رعایت می کنند؟
همانطور که در مقدمه بحث اشاره شد، الفبای فرزندپروری و باب ورود به این موضوع با هماهنگی پدر ومادر آغاز می شود.
از آنجاییکه پدر و مادر هر دو احساس مسئولیت در تربیت فرزندشان دارند، طبیعی و بدیهی است که در این موضوع گاهی با هم اختلاف نظر داشته و بحث کنند و پدید آوردن این هماهنگی کار چندان ساده ای به نظر نرسد! به خصوص اینکه معمولاً پدر و مادر خودشان نیز کمابیش دارای تفاوت های فرهنگی- تربیتی نیز می باشند و همین تفاوت، کار هماهنگی را کمی سخت تر نیز می کند.
جالب است بدانید که در خانواده های موفق نیز گاهی در بین پدر و مادر بر سر تربیت فرزند، اختلاف نظر پدید می آید. تا اینجای کار طبیعی است اما خانواده های موفق در چنین مواردی برای حفظ هماهنگی و وحدت خود، این نکات را رعایت می کنند:
ابتدا که قطعاً هردو نفر خواست مشترکشان این است که حتماً در مورد مسأله تربیت فرزندشان به هماهنگی و توافق با یکدیگر برسند و هرگز بویی از لج و لجبازی و یا اینکه حتماً باید حرف من به کرسی بنشیند و یا اینکه حتما من باید پیروز این میدان باشم و حق با من است و من بیشتر می فهمم و و خدای ناکرده تحقیر یکدیگر، در رفتار و گفتارشان بهمشام نمی رسد!
آنها حتی الامکان سعی می کنند در جلوی فرزندشان با هم در مورد مسأله ای که پیش آمده بحث نکنند و معمولاً یک طرف خیلی زود کنار می کشد و کار را به دست طرف مقابل می سپارد به گونه ای که فرزندشان این حس را نکند که مامان و بابا در ارتباط با تربیت او در مقابل هم هستند و با هم بر سر تربیت او مشکل دارند! بنابر این اگر پدر کنار می کشد، به حالت حمایت از مادر و اگر مادر سکوت می کند با حالتی که از پدر حمایت می کند، این کار را انجام می دهند، هرچند که ممکن است در آن لحظه مثلاً پدر با روش برخورد مادر با فرزندش، موافق نباشد و یا بلعکس! آنها می دانند که خسارت مقابل هم ایستادن در جلوی چشم فرزند بر سر تربیت او بسیار بیشتر از برخورد فرضاً ناشیانه مادر و یا پدر با فرزند است!
زوجین موفق بعداً و در حالیکه هیچگاه در وسط مشکل نمی خواهند که همان موقع حتماً باهم بحث کنند و به نتیجه برسند،بلکه درزمان مناسب و در حالی که به هم فرصت داده اند، در مورد مسأله ی پیش آمده در کمال آرامش گفتگو می کنند و حتی ممکن است از هم انتقاد هم کنند، اما چون تلاششان این است که به توافق برسند، معمولاً سعی می کنند اصول گفتگوی موثر را که قبلاً برشمردیم مانند وسط حرف یکدیگر وارد نشدن و حفظ احترام و شنونده خوب بودن و شمرده و با عجله صحبت نکردن و ... را به هنگام بحث بر سر چگونگی تربیت فرزند و یا مسأله پیش آمده، رعایت کنند و به نتیجه مطلوب نیز برسند.
آنها به هنگام گفتگو با هم به جای گذاشتن کلاه قضاوت بر سرخود یا وکیل مدافع شدن برای دفاع از حقوق فرزندشان، کمی تامل می کنند تا ببینند نظر همسرشان چیست!؟ توضیحش در مورد برخوردی که کرده و مثلاً به نظر طرف مقابل خوش نیامده چیست؟ فکر می کنند از کدام روش مفید و سودمند استفاده کنند، می توانند بیشتر به تغییر رفتار همسرشان در برخورد با فرزند و زیباتر شدن جمع خانواده کمک کنند؟
در همه این رفتارهای زوجین موفق، شما اولویت همسر بر فرزند را مشاهده می کنید و اینکه همواره چاشنی عشق و احترام و صبوری در رابطه ی همسران، همواره می تواند به موفقیت یک زندگی کمک شایان توجهی نماید.
با آرزوی موفقیت برای شما در امر مهم فرزندپروری، این بحث را با هم ادامه خواهیم داد.
تهیه و تنظیم:
فاطمه موسوی، روان شناس و زوج درمانگر
شاهین نوش آبادی، مشاور امور خانواده