حتماً تاکنون شنیده اید که ازدواج تنها پیوند بین دو انسان نیست، بلکه پیوند بین دو خانواده است. برای زوجین جوان، تنظیم رابطه با خانواده هایشان مسأله ای جدی تلقی می شود و معمولاً بسیاری از زوجین در این قضیه دچار مشکل می باشند. ما بار دیگر به سراغ همسران موفق رفته ایم تا ببینیم ایشان در ارتباط با خانواده هایشان از چه الگوی رفتاری تبعیت می کنند!؟
🔴 تنظیم رابطه همسران موفق با خانوادههایشان (۱)
بدیهی است که بسیاری از خانواده ها پس از ازدواج فرزندشان، نگران زندگی او بوده و به خود اجازه می دهند تا به زعم خود برای بهتر شدن وضعیت زندگی او و به نیت راهنمایی های مشفقانه، دخالتهای آشکار و پنهانی در زندگی و روابط زوجین جوان بنمایند. موضوعی که اگر از سوی زوجین کنترل و مدیریت نشود، می تواند باعث ایجاد ناراحتی و تنش و بحران در زندگی های نوپا شود. جالب است که تعداد و فراوانی این راهنمایی های دخالت گونه والدین کاملاً متناسب است با میزان ناراحتی ها و نگرانی هایی که در زندگی فرزندان جوان خود مشاهده می کنند. بدین معنا که اگر آرامش بیشتری در روابط زوجین جوان مشاهده کنند، اساسأ نیازی نمی بینند که به زندگی و روابط آنها ورود داشته باشند اما اگر خدای ناخواسته مسائلی ببینند یا اخبار نگران کننده ای به گوششان برسد، قطعاً از سر احساس مسئولیت و بزرگتری هم که شده شروع به راهنمایی و نصیحت و احیاناً سرزنش خواهند کرد که بدون تعارف باید اذعان کنیم که علیرغم دلسوزانه بودن این کنترل گری ها، اما چون خیلی همه جانبه نیست و بیشتر شکل قضاوت با یکجانبه نگری به نفع فرزند خود و نصیحت و پند و موعظه و سرزنش به خود می گیرد، به همین دلیل در اغلب اوقات بجای کاهش و حل و فصل مشکلات، بصورت ناخواسته بر پیچیدگی اوضاع می افزاید!
خب بهتر است ببینیم در اینجور مواقع زوجین موفق چه می کنند!؟
همسران موفق از ابتدا با مطالعه ها و مشاوره هایی که انجام می دهند به این موضوع اذعان دارند که خانواده همسر، هر چقدر هم با او اشتراکات فرهنگی، زبانی، مذهبی، اجتماعی و اقتصادی داشته باشند، اما قطعاً تفاوت هایی نیز دارند و از همان ابتدا هیچگاه انتظار ندارند آنها مطابق میل او گفتار و رفتار داشته باشند. آنها برای داشتن یک زندگی مشترک موفق و همراه با آرامش این نکته را پذیرفته اند که قرار نیست ویژگیهای شخصیتی همسر یا خانواده او را تغییر دهند. چون می دانند پافشاری بر این مسئله باعث میشود دائما در یک جدل ناخواسته درگیر شوند بنابر این هیچگاه تلاش نمی کنند دیگران را قانع سازند آن طور که دوست دارند، دیگران رفتار کنند. آنها می دانند که لازم است اعضای خانواده جدیدشان را با همه ویژگیهای مثبت و منفی که دارند به عنوان افرادی منحصر به فرد در نظر بگیرند و آنها را همان گونه که هستند بپذیرند. ضمن رعایت این موضوع، آنها تلاش می کنند تا استقلال خانواده ی جدید خود را نیز حفظ کنند، چون دیده اند که یکی از اشتباهات زوجین این است که به تصور رفتار محترمانه، به خانوادهها اجازه میدهند پس از ازدواج رفتارها و تصمیمهایشان را کنترل کنند.
زوجین موفق با آموختن مهارتهای رفتاری این مساله را یاد می گیرند که همزمان با حفظ روابط صمیمانه و محترمانه با والدین خود، برای استقلال خانوادهای که تشکیل داده اند نیز ارزش قائل شوند. بدین ترتیب خود به خود حریم و مرزهای لازم در ارتباط با خانواده همسر شکل می گیرد. مجدداً تأکید می نماییم که رابطه صمیمانه با خانواده همسر هرگز به معنی رعایت نکردن حریم شخصی زندگی شما و همسرتان نیست. به اشتراک گذاشتن تمام جزئیات رابطه خود با خانوادهها خودش میتواند مجوزی برای کنترل گری و مداخلات بیش از حد آنها باشد. اگر این مداخلات در زندگیتان صورت گیرد، مطمئن باشید متعاقب آن رابطه بین شما و همسرتان نیز آسیب خواهد دید و این آسیب روز به روز بیشتر و بیشتر می شود. بنابر این دیده می شود که در بسیاری از موارد، این خود زوجین جوان هستند که با ارائه تمام جزئیات زندگی خود، مجوز ورود والدین به زندگی خود را پدید می آورند!
مسأله دیگری که زوجین موفق رعایت می کنند این است که به هیچ وجه و هیچگاه از همسرشان نزد خانواده ی خود شکایت یا بدگویی نمی کنند. این همان مورد رایجی است که به شدت مجوز ورود غیر کارشناسی را به والدین در ارتباط با زندگی نوپای فرزندانشان صادر می کند! بنابر این توجه داشته باشید که شکایت خود را از همسرتان هیچگاه نزد خانوادهتان نبرید. شما با تشکیل خانواده جدید باید بتوانید مسائل ومشکلات خود را تا حد امکان در درون آن حل نمایید. قبل از شکایت و بدگویی تلاش کنید نحوه گفت و گوی موثر و برقراری ارتباط سالم با همسرتان را در هنگام بروز تعارضها بیاموزید.
برای ارتباط همسرتان با خانوادهی خود ارزش قائل باشید. نگذارید مشکلات گذرای شما، روابط بلند مدت او با خانوادهتان را خدشه دار کند. با این رعایت مطمئن باشید که از احتمال بروز مشکلات با خانواده همسرتان نیز پیشگیری کردهاید.
همسران موفق همواره سعی می کنند تا قدرت سازگاری خود را بالا برده تا بتوانند با افرادی متفاوت از خود نیز ارتباطی گرم و صمیمانه برقرار کنند و به این نکته نیز توجه دارند همه افرادی که دوستشان دارند و با آنها در ارتباط هستند لزوما نباید شبیه خودشان باشند. این توانمندی آنهاست که بتوانند با افراد متفاوت نیز معاشرت کرده و در عین حال مرزهای زندگی خود را نیز حفظ کنند. زوجین موفق به این نکته توجه می کنند که سازگار نشدن با شرایط جدید یا دشوار زندگی منجر به بروز اختلالهایی در سطح روان فرد می شود. این اختلالات تحت عنوان اختلالات سازگاری شناخته می شوند که بعداً در باره آن با هم گفتگو خواهیم کرد.
یک مهارت و توانمندی دیگری که همسران موفق در ارتباط با خانواده همسر در خودشان پدید می آورند، مهارت جرأتمندی است. همه می دانیم که بسیاری از افراد به دلیل عدم آگاهی از روشهای گفت و گوی موثر هیچ وقت از نگرانیها و موضوعاتی که باعث ناراحتیشان میشود با خانواده همسر خود صحبت نمیکنند. در واقع آنها میترسند حرف زدن در مورد این گونه مسائل باعث شود که احترامها شکسته شده یا دعوا و قهر بروز پیدا کند. در مقابل برخی دیگر همواره در برخورد با کوچکترین مشکلی از کوره در میروند و جار و جنجالهای زیادی راه می اندازند. مهارت جرات مندی در همسران موفق به آنها کمک می کند که چگونه موضعی معتدل داشته باشند و به طور موثری در مورد تعارضها با خانواده همسر خود گفت و گو کنند. اگر شما احساس میکنید در این مورد مهارت چندانی ندارید و نمیتوانید مشکلات خود و خانواده همسرتان را به درستی مدیریت نمایید، کمک گرفتن از یک روانشناس یا مشاور امور خانواده میتواند تا حد بسیاری در حل مشکلاتتان موثر باشد.
ما انشاالله دنباله این بحث مهم را در هفته آینده با شما پی خواهیم گرفت. موفق باشید.
فاطمه موسوی، روان شناس
شاهین نوش آبادی، مشاور امور خانواده
به اطلاع مخاطبان و خوانندگان محترم «هنر زندگی» می رسانیم که بر اساس خواست تعدادی از همراهان علاقمند و اهل مطالعه، از این پس هر از گاهی، کتابی مفید و سودمند، هم راستا با مطالب مطروحه در این ستون، به شما گرامیان معرفی خواهیم کرد. باشد که با چنین حرکت های آگاهی بخش، علاوه بر افزایش ساعات مطالعه، به ارتقاء سطح کیفی زندگی خود نیز موفق گردیم. انشاالله