درود بر جوانان عزیز
دوره جوانی را می توان به نوعی دوره به ثمر نشستن بسیاری از امیدها و آرزوها و اهداف دانست که هر جوان سالم و متعادلی در تلاش است تا به آنها دست یابد. ادامه تحصیلات تکمیلی و ارشد پس از دیپلم، اشتغال و درآمدزایی مناسب، همسریابی و ازدواج و تشکیل خانواده از جمله همین اهداف و برنامه های ایده آل برای یک جوان است. ما هفته گذشته در خصوص موضوع اشتغال به بحث مهم خودشناسی در زمینه ی استعدادیابی و شناخت روحیات خود وارد شدیم. گفتیم که با این شناخت است که متوجه می شویم به چه زمینه های شغلی خوب است ورود پیدا کنیم و در چه عرصه هایی بهتر است وارد نشویم! همچنین ضمن بیان نکاتی، ابزاری را نیز به نام تست MBTI به صورت خلاصه معرفی کردیم. امروز می خواهیم جنبه های مختلف این تست را مورد بررسی قرار دهیم:
آشنایی بیشتر با تست شخصیت شناسی MBTI:
انسان ها برای شناختن خود و ویژگی های اخلاقی و رفتاری که دارند معمولآ از نظرات دیگران نسبت به خودشان استفاده می کنند و آن را آئینه ای برای شناخت خود قرار می دهند. اینکه این کار چقدر درست و یا نادرست است فعلا موضوع بحث امروز ما نیست، چه اینکه در فرصتی مناسب حتما به آن هم خواهیم پرداخت. اما شناختن استعدادهایمان مقوله ای است که بهتر است از روش های قابل اعتناتری استفاده نماییم تا شناخت واقعی از ما به خودمان ارائه دهد.
هفته قبل گفتیم که برای پیدا کردن شغلی مناسب تنها نمی توانیم به علایق خود بسنده کنیم و در این رابطه استعدادها و همچنین روحیات ذاتی و سرشتی ما نیز نقش اساسی دارند که باید آنها را در درون خود کشف کرده و بشناسیم تا در تشخیص آینده شغلی خود دچار اشتباه نشویم! استعدادها و توانایی انجام کارها در ما زمینه های مختلفی همچون زمینه های ورزشی، هنری، صنعتی، فرهنگی و غیره دارد که هر کدام به نوعی می توانند در اشتغال ما در آینده موثر باشند و در مراحل کودکی و نوجوانی والدین و مربیان ما با مشاهده ی رفتار و قرار گرفتن ما در موقعیت های خاص آنها را مشاهده می کنند و گاه و بیگاه به ما گوشزد می کنند. هرچند که این شکل از کشف استعدادها دارای نقائص بسیاری است، رفته رفته هر کسی متوجه می شود در چه زمینه هایی دارای استعداد بیشتر و یا کمتری است. اما آنچه که معمولاً مغفول می ماند این است که روحیات ما به صورت ذاتی به چه چیزهایی گرایش دارد و از چه اموری گریزان است!
امروزه کم نیستند افرادی که سالهاست از ورودشان به شغلی می گذرد و شاید استعداد انجام آن شغل را هم داشته اند، اما به دلیل عدم تناسب شغل با روحیاتشان، همواره در حالت افسردگی و دل مردگی بسر برده و هیچ لذتی از زندگی نمی برند. این دسته از افراد بخاطر سالهای متمادی که در این مسیر اشتباه راه پیموده اند خود را مجبور به ادامه مسیر می بینند! شما که یقیناً نمی خواهید مانند چنین افرادی باشید! این همان شناختی است که انجام تست MBTI می تواند به ما از خودمان بدهد که از لحاظ گرایشات روحی و روانی به درد چه کارهایی می خوریم و به سراغ چه کارهایی نباید برویم! یکی از کمک های بزرگی که این تست می کند این است که ما را با میزان درونگرایی و یا برونگرایی در رفتار و روابطمان آشنا می سازد. شناخت این موضوع در انتخاب شغل آینده مان بسیار اهمیت دارد. به عنوان مثال اگر ما درون گرا باشیم ویژگی های زیر را داریم که یقیناً تاثیر زیادی در اشتغال ما دارد:
– در محل کار فقط زمانی صحبت می کنیم که نیاز باشد.
– در کار و ارتباطات سعی می کنیم گفتگوهایمان کم باشد!
– ترجیح می دهیم به تنهایی کار کنیم!
– بیشتر شنونده هستیم تا سخنگو
– خیلی از گفتگوهای اجتماعی خوشمان نمی آید.
– بیشتر از این که با مردم گفتگو کنیم، رفتار آن ها را مشاهده می کنیم.
– کارهای با ریسک بالا انجام نمی دهیم.
– تلاش می کنیم مهارت های جدیدی یاد بگیریم.
- ترجیح می دهیم بیشتر در اتاق خود باشیم و حتی برای صرف چای یا ناهار در جمع همکاران نباشیم.
خب به خوبی پیداست که با داشتن چنین روحیاتی ما هیچگاه نباید به سراغ کارهایی برویم که در آن نیاز به روابط عمومی و گسترده باشد! کارهایی مانند بازاریابی، راننده تاکسی و اتوبوس، معلم بودن و در جلوی جمع قرار گرفتن، سخنگو بودن و شرکت مدام در جلسات کاری مخلتف، حتی فروشنده بودن از ما برنمی آید!
درونگراها خیلی به درد شغل های آکادمیک و پژوهشی و در محیطی خلوت و به دور از جار و جنجال و جر و بحث می خورند!
اما اگر ما برون گرا باشیم ویژگی های زیر را داریم:
– برخورد با افراد جدید برای ما جالب است. به هر کسی به عنوان یک دوست بالقوه نگاه می کنیم.
– دوست داریم با دیگران کار کنیم.
– انرژی ای که از ارتباط با دیگران می گیریم باعث افزایش کارایی ما می شود.
– وقتی با مردم صحبت می کنیم انرژی می گیریم.
– خیلی سریع دوست پیدا می کنیم.
– در کار تیمی خوب عمل می کنیم.
– دوست داریم روز خود را با دیدن مردم شروع کنیم.
– در مراسمات غیررسمی و رسمی شرکت می کنیم.
– در جلسات زیاد صحبت می کنیم، از برنامه های خود می گوییم و از شرکت در جلسات مختلف لذت می بریم.
– کارهای پرریسک انجام می دهیم.
بدیهی است با داشتن چنین روحیاتی ما می توانیم به آن دسته از کارهایی که درونگراها باید از آن پرهیز کنند، بپردازیم. امروزه مشاورین منابع انسانی در هر بنگاه اقتصادی، در مصاحبه های شغلی با استفاده از انواع تست های شخصیت شناسی، افراد مناسب را برای تصدی شغل مورد نظر پیدا می کنند و ایشان را جذب می کنند.اجازه دهید برای جلوگیری از اطاله کلام ادامه این بحث جالب و مهم را در هفته آینده دنبال کنیم. موفق باشید.
اقتباس، تهیه و تنظیم:فاطمه موسوی، روان شناس و زوج درمانگر
شاهین نوش آبادی، مشاور امور خانواده